Diada cultural al Casal la Fura
Aquest dissabte passat, per commemorar la diada de Sant Jordi del dimecres 23, al Casal Popular la Fura vam fer una diada relacionada amb la nostra cultura. L’acte va començar a les set de la tarda amb una xerrada a càrrec de l’Eugeni Barniol, professor de català de l’IES Francesc Ribalta, sobre el parlar de Solsona, el subdialecte solsoní. Vam conèixer les característiques pròpies que té el nostre català, que el fa peculiar i diferent a la resta, en la transició entre els dialectes central i nord-occidental. Amb la uniformització dels últims anys se n’ha anat perdent l’ús, ja que les noves generacions adopten formes d’un català més estàndard. És un patrimoni comú de totes i tots nosaltres, que hem de mantenir viu perquè no es perdi, ja que és un dels trets que ens dóna identitat. Podeu trobar més informació del català solsoní a Viquipèdia. Per altra banda, a la nit havent sopat, a les 11, es va fer un recital de poesia dins el mateix casal, on van participar l’Eugeni Barniol, el Rafael Pérez, també professor de l’IES Francesc Ribalta i el rapsode Moixic. També hi va participar gent del públic. Al llarg de la nit vam poder escoltar obres de poetes coneguts i no tan coneguts. Des de Joan Salvat Papasseit, Joan Maragall, Eugeni d’Ors o Ausiàs March fins al solsoní Ramon Valls o el poeta alcoià Joan Valls entre d’altres. Volem agrair especialment a l’Eugeni, el Rafael i el Moixic per participar en aquesta vetllada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *