1 de maig


Històricament l’1 de maig ha estat una jornada de lluita i reivindicació de totes les persones treballadores d’arreu del món. El seu origen es remunta a l’any 1886, quan foren executats quatre obrers de Chicago per reivindicar la jornada laboral de 8 hores. Foren condemnats a mort i penjats. En honor seu, en el congrés fundacional de la Segona Internacional de 1889, s’establí el dia 1 de maig com a dia de la lluita obrera arreu del món. Més de cent anys més tard, tot i que està reconeguda per la llei, drets bàsics dels treballadors com la jornada de vuit hores o la protecció davant els riscos laborals encara no es compleixen, i a més vivim un procés de precarització dels contractes i dels salaris. A tots aquests factors si sumen altres dificultats com l’alt preu de l’habitatge i l’encariment dels productes bàsics. Tot plegat fa que moltes famílies treballadores tinguin dificultats per arribar a final de mes a causa dels baixos salaris o de la inestabilitat laboral, o a que s’hagin de fer jornades laborals de 11 o 12 hores per poder tirar endavant. Per poder millorar les condicions laborals i contra els tancaments d’empreses que deslocalitzen per anar a produir en països on la mà d’obra és més barata, s’estan fent moltes mobilitzacions, un exemple recent ha estat la vaga pels 2 dies de descans setmanal dels conductors d’autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona, que han acabat aconseguint el seu objectiu. Per poder tractar millor tots aquests temes, al Casal Popular la Fura organitzem el dissabte dia 3 de maig, a les 7 de la tarda, una xerrada-debat sobre els drets laborals i el sindicalisme, titulada “Els sindicats, eines per millorar les condicions laborals?”. La xerrada comptarà amb la presència de Jordi Martí Font, sindicalista de la CGT del Camp de Tarragona, Jordi Casas, delegat de CC.OO. de Tradema i Xavi Montraveta, delegat d’UGT de Tradema. El col·loqui tindrà tres eixos principals. El primer serà sobre quins són els drets laborals dels treballadors, continuarem parlant de si es compleixen aquests drets i quina és la situació actual dels treballadors i, finalment, es tractarà el tema dels sindicats com a eines per millorar les condicions laborals dels treballadors. Des de la Fura pretenem conscienciar sobre quins drets té la gent treballadora, i promoure la mobilització en cas que aquests no siguin respectats. Històricament l’1 de maig ha estat una jornada de lluita i reivindicació de totes les persones treballadores d’arreu del món. El seu origen es remunta a l’any 1886, quan foren executats quatre obrers de Chicago per reivindicar la jornada laboral de 8 hores. Foren condemnats a mort i penjats. En honor seu, en el congrés fundacional de la Segona Internacional de 1889, s’establí el dia 1 de maig com a dia de la lluita obrera arreu del món. Més de cent anys més tard, tot i que està reconeguda per la llei, drets bàsics dels treballadors com la jornada de vuit hores o la protecció davant els riscos laborals encara no es compleixen, i a més vivim un procés de precarització dels contractes i dels salaris. A tots aquests factors si sumen altres dificultats com l’alt preu de l’habitatge i l’encariment dels productes bàsics. Tot plegat fa que moltes famílies treballadores tinguin dificultats per arribar a final de mes a causa dels baixos salaris o de la inestabilitat laboral, o a que s’hagin de fer jornades laborals de 11 o 12 hores per poder tirar endavant. Per poder millorar les condicions laborals i contra els tancaments d’empreses que deslocalitzen per anar a produir en països on la mà d’obra és més barata, s’estan fent moltes mobilitzacions, un exemple recent ha estat la vaga pels 2 dies de descans setmanal dels conductors d’autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona, que han acabat aconseguint el seu objectiu. Per poder tractar millor tots aquests temes, al Casal Popular la Fura organitzem el dissabte dia 3 de maig, a les 7 de la tarda, una xerrada-debat sobre els drets laborals i el sindicalisme, titulada “Els sindicats, eines per millorar les condicions laborals?”. La xerrada comptarà amb la presència de Jordi Martí Font, sindicalista de la CGT del Camp de Tarragona, Jordi Casas, delegat de CC.OO. de Tradema i Xavi Montraveta, delegat d’UGT de Tradema. El col·loqui tindrà tres eixos principals. El primer serà sobre quins són els drets laborals dels treballadors, continuarem parlant de si es compleixen aquests drets i quina és la situació actual dels treballadors i, finalment, es tractarà el tema dels sindicats com a eines per millorar les condicions laborals dels treballadors. Des de la Fura pretenem conscienciar sobre quins drets té la gent treballadora, i promoure la mobilització en cas que aquests no siguin respectats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *