Present i futur de la pagesia catalana


La situació de la pagesia al nostre país s’ha anat degradant contínuament durant els últims anys, fins al punt que actualment les petites explotacions agrícoles i ramaderes tradicionals de caire familiar no tenen pràcticament cap mena de viabilitat econòmica i, per això, sovint es veuen obligades a tancar, quedant només les grans explotacions com les úniques que tenen possibilitats de continuar existint. Tot això ha anat provocant un degoteig constant de pèrdua de població a les zones rurals, amb l’abandó i el deteriorament de l’entorn que això comporta.
Aquesta problemàtica ha estat causada pel procés d’assimilació dels mètodes industrials que han viscut en els darrers temps tant l’agricultura com la ramaderia. El control de la producció i dels preus ha estat cada cop més dominat per grans corporacions empresarials, ja siguin del sector de la producció o de la distribució, que han acabat gairebé monopolitzant el sector i decidint la remuneració que ha de rebre el pagès pel seu producte. Aquesta pèrdua del control sobre la seva pròpia activitat ha provocat que cada cop més el de la pagesia hagi acabat essent un sector subvencionat que ha de viure de les ajudes econòmiques que rep de les institucions.
Tota aquesta situació ha anat generant un sentiment de desencís i inseguretat al món rural, i una falta d’al•licient principalment per als joves a l’hora de plantejar-se continuar amb l’activitat, ja que veuen el seu futur més condicionat per les subvencions que decideixin donar-los els polítics de torn que no pas per la seva capacitat per fer un bon treball en una explotació agrària.
Per tractar aquests temes i també per parlar de quins són els horitzons de futur de la pagesia a Catalunya i a la comarca del Solsonès, el proper dissabte 16 de maig a les 7 de la tarda a la Plaça Sant Pere, en el marc de la Fira de Sant Isidre, el Casal Popular la Fura organitza una xerrada debat amb Pep Riera, històric activista pagès i exsecratari general d’Unió de Pagesos, Jaume Garriga, actual president d’Unió de Pagesos al Solsonès, i Josep Rosas, membre de l’Assemblea Pagesa. El col•loqui tindrà com a eix el present i les perspectives de futur del món rural, i també es farà un esment explícit al tema de l’agricultura ecològica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *