La necessitat de la consulta popular

Ja ha sortit a la llum, des de fa dues o tres setmanes els diaris i revistes de premsa local tracten el tema de que la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya ha aprovat la construcció del parc eòlic del pla del Villaró d’Olius, que amb dotze aerogeneradors acompanyarà al parc eòlic de la Torregassa de tretze. Des de l’inici del procés, el Casal Popular la Fura s’ha posicionat clara i obertament demanant als ajuntaments d’ambdós municipis afectats, Olius i Solsona, la celebració d’una consulta popular on els veïns puguin expressar lliurement la seva opinió sobre aquest afer. Hem adoptat aquesta posició perquè creiem que la participació ciutadana, la veritable democràcia, és la base per tirar endavant i aconseguir un poble millor, un objectiu compartit per tothom. Per altra banda, a més d’exigir la consulta popular, també hem mostrat la nostra opinió contraria a aquest projecte donat que la zona és escassa en vents (al mapa eòlic de Catalunya ni hi figura) i per tant els aerogeneradors instal·lats, dels més grans que es fabriquen actualment, obtindrien un rendiment energètic molt baix. Malgrat això, Endesa n’obtindria un rendiment econòmic alt, ja que les subvencions s’atorguen no en funció de la quantitat d’energia renovable produïda sinó en funció del percentatge de potència instal·lada de fonts d’energia renovables. Un altre motiu pel qual ens hem posicionat contraris als parcs de la serra de la Torregassa és perquè creiem que cal impulsar una altra cultura de l’energia, basada en l’estalvi i en la producció a petita escala i controlada pels pobles i els seus habitants, allunyat del model de grans empreses com Endesa, que fomenten un creixement insostenible i que, lluny de voler substituir les energies no renovables per energies netes, simplement busca augmentar els seus beneficis econòmics. Des d’un bon principi de la polèmica i del debat hem vist les diferents posicions de les diverses parts implicades. L’Ajuntament d’Olius, de CiU, s’ha mantingut ferm en la postura de tirar endavant el projecte independentment de l’opinió dels seus veïns i dels del municipi de Solsona, mostra clara del tarannà que tenen alguns partits i alguns polítics a l’hora d’actuar. Per altra banda, l’Ajuntament de Solsona, el municipi que més rebria l’impacte dels aerogeneradors, durant la passada legislatura de CiU, va mantenir una posició semblant a la del d’Olius, oposant-se a fer la consulta popular i sense intervenir en el procés d’aprovació del projecte. Després de les eleccions i amb l’entrada d’ERC, COMÚ i PSC a l’ajuntament semblava que les coses podien canviar. Tot i les promeses fetes abans de les eleccions per aquests partits d’impulsar una consulta popular, la resposta donada un cop al poder va ser la de que el tema dels parcs eòlics no era prioritat i que quan toques abordar el tema ja es faria. Aquesta va ser la manera d’enterrar el debat, creant un clima de desinformació i d’incertesa. Un cop ha sortit a la llum que el projecte del parc del Vilaró ja s’ha aprovat el tema ha tornat a sorgir. A l’últim número de la revista Celsona sortia com a primera notícia que l’Ajuntament no descartava realitzar una consulta als veïns de Solsona per la instal·lació dels parcs eòlics. Tot plegat sembla simplement un pas en fals, ja que a la pàgina web del consistori (www.ajsolsona.net) apareix en una notícia que fer la consulta és veu poc viable i que ja està pràcticament descartada. Aquest cop l’excusa és que ara una consulta no tindria efecte per aturar el projecte. Si bé la decisió final recau en mans de l’Ajuntament d’Olius, hauria estat del tot necessari obrir un procés de participació ciutadana amb un debat i una consulta popular, i el resultat final hauria tingut prou pes en la balança de la decisió final. Un cop més les paraules se les endú el vent, i veiem que els cares i les sigles dels partits poden canviar però les maneres de fer són les mateixes. Si res no canvia veurem que la solució final serà un acte institucional de protesta contra l’actitud de l’Ajuntament d’Olius, que no tindrà més transcendència que omplir una pàgina al Celsona. Des del Casal Popular la Fura reclamem al govern tripartit solsoní que compleixi les promeses fetes, que ja és hora que s’iniciï un procés de debat obert, on totes les parts implicades hi puguin exposar els seus arguments, i que es realitzi una consulta al conjunt de la població perquè la gent pugui dir-hi la seva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *